Cum să… nu fii un coleg perfect, dar iubit

 Arată-te deschis să oferi ajutor. Explică faptul că eşti disponibil după ce îţi termini rapoartele, memo-urile, dări de seamă, statistici al căror deadline a trecut şi vei fi gata cu ele până la sfârşitul săptămânii. Dacă mai poţi fi de folos atunci… Spune toate acestea zâmbind draguţ şi autentic, empatizând cu colegul şi… dacă într-adevăr ai puţin timp pentru o mână de ajutor, cu atât mai bine.

 Comunică. Spune dacă o vorbă sau o privire te-a jignit, te-a făcut să te simţi prost, umilit, ţi-a stricat ziua sau tocmai ţi-a făcut-o mai frumoasă. Uită-te în ochii colegului şi spune „cu cuvintele tale” ce simţi şi ce reacţie a generat în tine ceea ce a spus/făcut. Comunică în ambele sensuri (tu – interlocutor şi viceversa) şi pe o axă emoţională mai complexă: arată-ţi şi bucuria, dar şi tristeţea, încântarea, dar şi dezamăgirea, uimirea plăcută, dar şi frustrarea.

 Învaţă să spui nu. Poţi spune NU în multe feluri: cred că mi-e greu chiar în acest moment, aş vrea, însă am nişte urgenţe de care nu mai scap, hai să văd ce timp găsesc, dar nu promit, mi-e teamă că n-aş putea să mă ţin de promisiune, aş prefera să nu mă aventurez cu chestiunea asta.

 Învaţă-i pe cei din jurul tău un vocabular. Un vocabular care cuprinde noţiuni ale timpului: acum, imediat, puţin mai târziu, mai încolo, cândva. Niciodată, la o adică. Aceste noţiuni le vei defini cu unităţi de timp în mod personal şi, dacă te ţii de ele şi eşti consecvent, colegii „te vor învăţa” când şi ce trebuie să aştepte de la tine.

Dezvoltă relaţii sincere cu colegii tăi. Te vei simţi mai bine şi mai împăcat cu multitudinea de relaţii profesionale în care eşti implicat: simpatie sinceră, lucru în echipa sau solitar onest, neplăcere şi dezacord corect.

Anunțuri

1 comentariu (+add yours?)

  1. 264
    Mai 28, 2012 @ 09:07:10

    Daca unii colegi,ar fi respectuosi cu ceilalti,ar fi mult mai bine,am fi mai UNITI.Dar atata timp,cand printre noi exista-BADARANI,CIOKISTI,INVIDIOSI-NIMIC NU se va schimba

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: