Cinci motive sa nu renunti la cafea

Cinci motive sa nu renunti la cafea

Multi o considera o placere vinovata, altii si-au asumat dependenta de cafeina si nu lipsesc nici cei care au transformat-o intr-un bun prilej de a servi “ceva bun si dulce la cana sau pahar”, sub forma diverselor specialitati calde si reci pline mai curând cu zahar, frisca si siropuri. Nutritionistii de la EatingWell Magazine spun ca exista cel putin cinci motive sa nu ne temem de cafea.

1. Protejeaza inima.

Consumul moderat de cafea (intre una si trei cesti pe zi) este asociat cu un risc mai scazut de infarct. Explicatia – cantitatea mare de antioxidanti dintr-o “portie” de cafea, mai mare decât cea din afine. Pe moment, cafeaua creste tensiunea arteriala si pulsul dar, pe termen lung, ea reduce tensiunea pentru ca antioxidantii pe care ii contine activeaza acidul nitric, largind vasele de sange.

2. Tine diabetul la distanta.

Antioxidantii din cafea sporesc sensibilitatea celulelor la insulina, “responsabila” cu reglarea nivelului de zahar din sange. Persoanele care beau patru sau mai multe cesti de cafea pe zi prezinta un risc mai scazut de a face diabet de tipul 2.

3. Ficatul tau o adora.

Nu exista foarte multe cercetari in aceasta directie dar acele câteva ce au fost consultate de expertii de la EatingWell Magazine arata ca bautorii de cafea nu prea sufera de ciroza sau de alte boli ale ficatului.

4. E “de bine” pentru creier.

Persoanele care beau ceva mai multa cafea – adica pana la cinci cesti pe zi – pot fi mai agitate dar sunt mai la adapost de maladia Alzheimer si de Parkinson. Antioxidantii (tot ei!) previn degradarea neuronilor si stimuleaza neotransmitatorii.

5. Nu te doare capul.

…sau, cel putin, daca e sa te doara, te poti trata cu cafea. Chiar daca nu e vorba de durerile de cap provocate de lipsa cafeinei. Studiile arata ca 200 de miligrame de cafeina (cantitate continuta in aproximativ 450 de grame de cafea peparata) pot calma inclusiv migrenele. Nu este inca foarte clar cum. Ce se stie este ca activitatea neuronilor este stimulata de cafeina si ca acest “impuls” duce la o usoara contractare a vaselor de sange din jur. O teorie sustinuta de Dr Robert Shapiro de la Universitatea din Vermont este ca aceasta contractare a vaselor de sange din creier duce la inlaturarea presiunii care provoaca durerea.

[sursa: jurnalul.ro]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: